שלום,
שמי ענת ויש לי ילד בן שנתיין וילד בן ארבע וחצי. לפני יומיים קנינו להם פופים לחדר. כשנכנסתי לחדרם בלילה היה בחדר ריח חריף. ראיתי שהפופים צמודים להסקה, הרחקתי את הפופים ואיווררתי את החדר. עד היום לפופים יש ריח כלשהוא שמרגישים בו כשנכנסים לחדר והם כרגע מאווררים בחוץ.
לאחר המקרה הזה נזכרתי ששמעתי שקלקר הוא גורם מסרטן. האמנם?
הבנתי שחל איסור לאכול ולשתות מכלי קלקר. השאלה שלי - האם הוא מזיק גם כשהוא בתוך פוף ומתוך הנחה שלא נקרב אותו יותר להסקה?
האם השפעת החימום על הקלקר היא דבר שנשמר? כלומר בהנחה שקלקר מחומם פולט חומרים מסרטנים, האם כשאותו קלקר מתקרר האם הוא עדיין מסוכן?
האם לאחר איוורורם של הפופים אני יכולה להשאיר את הפופים בחדרם של הילדים (שלא במגע עם ההסקה)?
תודה רבה
ענת
לפני ארבעה חודשים התנפח לי אזור בית החזה והרגיש לי שורף מעבר לכך היה לי מעט חום חולשה בכל הגוף שלשולים ואיבוד משקל. עשו לי הרבה בדיקות וכולן יצאו תקינות. כגון ( קולונוסקופיה, צילומי חזה , גסטרו סקופיה, ... ) לבסוף בגלל הנפיחות המוזרה החליטו לעשות לי סי טי צוואר חזה ובטן ויצא תקין.
הזמן עבר ניסיתי להגיד אם הכל בסדר אז ננסה להמשיך רגיל אבל תמיד עם הרגשה לא נעימה באזור בית החזה. בחודש האחרון הכאבים התגברו. ההרגשה שיש לי בבית החזה כבר לא באה ונעלמת אלא נשארת רוב היום , יש מצבים שממש קשה לי לנשום ולקחת אוויר עד הסוף, הדקירות באות הרבה יותר תמיד במקום של הצלעות מעל החזה בשני הצדדים אלו שקרובות לאמצע לקנה הנשימה וגם מאחור. בשבוע האחרון גם כאב גרון כזה חלש שמלווה אותי כל היום. אין צינוך אין כמעט ליחה. והתחיל לי שיעול יבש שנשמע ממש ממש לא נעים גם בעבודה אמרו לי מה זה השיעול הזה... שיעולים יחידים כאלה מפחידים . לפעמים אם אין לי שיעול ואני אתחיל להשתעל באופן מאולץ אז בהתחלה זה ישמע רגיל ואז יגיע השיעול המפחיד הזה. מה עלי לעשות? הייתי אצל ראומטולוג, ורופא משפחה שלאחר הסי טי כבר לא מעניין אותם בכלל אבל מצבי לא משתפר... בבקשה תנו לי תשובה שתעזור לי . צירפי תמונה שהקפתי בעיגולים אדומים את מקומות הכאב העיקריים. והכאב העמום שמלווה אותי .
שלום קשת לבנה
אני מבינה עד כמה את בודאי מודאגת אבל חייבת להתנצל ולומר שלא אוכל לעזור .
יש לך תסמינים שמדאיגים ומטרידים איתך מזה תקופה. עשית את הדבר הנכון ופנית לבירור רפואי, שעד עתה לא העלה דבר. מאחר ואת ממשכיה להתלונן על אותן תופעות, הדרך היחידה כעת לדעתי היא להמשיך ולברר את הנושא. אם את לא מקבלת מענה מתאים במסגרת השרות הרפואי הרגיל שלך, זכותך לפנות לקבלת דעה שנייה. האם ראה אותך גם רופא ריאה (פולמונולוג)?
בריאות שלמה
ליטל קינן
שלום רב,
1. בצילום שבוצע נמצא ממצא פריקרדיאלי בין דופן הלב לריאה ובית חולים ביקש לבצע MRI לב מכוון והקופה התעלמה מבקשת בית החולים . בשיחה עם הקרדיולוג נטען שקופת חולים אינה חייבת במילוי הוארותיו של בית חולים - האמנם?
2. במיפוי עצמות הובחנה קליטה מוקדית בפמור דיסטלי משמאל ובסיכום נכתב כי יש צורך בקורלציה רדיולוגית לפמור לשלילת ציסטה או תהליך אחר והקופה לא עושה בירור זה - איך ניתן לבצע בירור זה מחוץ לקופה ?
3. כמו כן , הובחנו קישריות בבלולטת המגן , המנגיומה בגוף חוליה L1 , ציסטה בגודל 5 מ"מ בכליה ,ברחם מספר גושים הטרוגנים בגודל 1 ס"מ -מיומות ובכבד 2 ציסטות קטנות - מה דעתכם על כל הציסטות והממצאים בגוף והאם אין בכל הממצאים והציסטות כדי לחשוש מהתפרצות של ממצא סרטני?
נא דעתכם?
שלום דר' קינן,
על גג הבניין בו אני מתגורר מותקנת אנטנה סלולרית. רציתי לשאול על סמך מה שידוע היום עד כמה מסוכן לגור בבניין כזה ומהו הסיכון לחלות בסרטן?
האם נכונה הסברה שהקרינה היא דווקא מן האנטנה כלפי חוץ ואז הסיכון בסביבתה הוא נמוך יותר מאשר במרחק ממנה?
תודה
שלום דורון
האמת היא שלא ברור כלל שיש קשר בין אנטנה סלולרית והקרינה האלקטרומגנטית שלה לבין תחלואה ספציפית. זה עדיין שנוי במחלוקת.
בכל אופן, החשיפה לקרינה (אם מסכנת ואם לאו) פוחתת מאוד ככל שמתרחקים מהאנטנה (בריבוע ביחס למרחק). אחת הטענות העיקריות היא שמשתמשי הקצה - דהיינו מי שמדברים בטלפונים הסלולריים - חשופים לרמת קרינה גבוהה יותר מהמכשיר האישי שלהם מאשר מאנטנות בסביבתם. גם לגבי שימוש בטלפונים סלולריים, אגב, לא נמצא קשר לעליית הסיכון לתחלואה.
לסיכום, הנושא עדיין לא סגור. יש שאלות פתוחות ומומלץ לנקוט בזהירות מתבקשת אבל לא להגזים.
בברכה
שלום
אני בן 42 כיום ובריא. בשנת 2006 סבלתי ממחלת חום שכללה חום גבוה שנמשך שבוע, הזעות קרות בלילה ובלוטת ליפהה נפוחות בצוואר. רופא המשפחה הפנה אותי למיון ושם החליטו לאשפז אותי. עברתי המון בדיקות דם שמלבד עליה בנוגדני IGA ו IGG הכל היה בסדר. כמו כן בגלל חשד גדול ללימפומה עברתי CT חזה ובטן עם חומר ניגודי לווריד ושתייה פעמיים! (בוצעו שני צילומי CT כאלו במרווח של יומיים כי הראשון היה לא לגמרי ברור והרופאים התעקשו שמדובר בלימפומה). בסופו של דבר לאכזבת הרופאים שם (שכבר הכינו אותי שמדובר בלימפולה) התוצאות אומתו כתקינות. טופלתי בסטריאידים עד להחלמה ושוחררתי (ככל הנראה היה זיהום ויראלי ממקור לא ידוע שלא תאם לשום סרולוגיה ידועה שחלף).
מה שמדאיג אותי היום זה כל הקרינה שנחשפתי אליה בשתי בדיקות ה CT.
האם עלי להיות במעקב? האם שני צילומי CT מעלים את הסיכוי לפתח סרטן באופן משמעותי? (אני לא מעשן, צמחוני ושומר על אורך חיים בריא)
שאלה נוספת. כאשר את אומרת "כיום" האם זה תקף לשנת 2006 לידיעתך? ז"א האם רמות הקרינה של CT בשנת 2006 הוחלשו ביחס לעבר או שהשינוי נעשה רק לאחרונה? מחיפוש באינטרנט ראיתי שאין ממש הוכחות חותכות על קשר בין CT לסרטן עתידי. ישנם מחקרים המתבססים על נתונים סטטיסטיים של חשיפה לקרינה ברמות הות לזו של CT אצל נפגעי זיהומים אטומיים כמו עובדי כורים ותושבים באזורים כמו צ'רנוביל ויורושימה.. שם עבור אוכלוסיה הנמצאת רחוק ממקור הזיהום בה רמות הקרינה זהות בעוצמתן לקרינת CT הוכחה עליה של כ 5% בתחלואת סרטן כעבור 30 שנה... לי זה נראה כמו סקר לא מספיק אמין. הקיינה הרדיואקטיבית היא בעיקרה קרינה מסוג גמה שהיא קרינה אלקטרומגנטית בתדירות גבוהה בשלושה סדרי גודל מקרינת X של רנטגן... מוזר שאף מחקר לא אסף נתוני תחלואה של אנשים שעברו בדיקות CT ב 30 השנים האחרונות (כאלו שתוצאות הבדיקה שהלם היו תקינות).
שלום רב
אבקש ״הגדרה מדוייקת״ של זמן
לגבי: כמה זמן זה בישול ארוך
וכמה זמן זה צליה ארוכה בתנור
כיוון שאומרים:״בישול וצליה ממושכות, גורמות לסרטן״
אשמח לקבל הגדרה מדוייקת לגבי בישול ארוך וצליה ארוכה
תודה רבה רבה
שלום סימונה
אין תשובת בית ספר לשאלה שלך... יותר מאשר משך זמן מדובר בהמנעות משאיפת מזון. כך למשל לא מומלץ לאכול בשר חרוך וגם לא טוסט שהדליק אבל לא ידוע לי על קווים מנחים בנושא משך הבישול.
במקום עבודתי עד לפני כ- 15 נחשפתי לחומרים כימיים מסוכנים. ברצוני לשאול עד אחרי כמה שנים אפשר להיות בטוחים שלא תהיה השפעה לחומרים אלו או לפחות סכנה מינימלית. יש הגדרה של מספר שנים של תקופת חיביון. האם זה מתייחס לתקופת החשיפה הראשונה או לתקופת החשיפה האחרונה. בכלל מדוע לאחר מספר רב של שנים עדיין עשוייה להיות השפעה. האם זה בגלל היחלשות המערכת החיסונית בשל הגיל?בתודה