שלום arpooa
האמת היא שממש לא מומלץ להימנע מבדיקות שגרה בגלל משבר הקורונה. בדיקת דם סמוי בצואה גם לא דורשת שהייה במרפאה אלא לצורך מסירת הבדיקה ולא יותר. אחד החששות הגדולים בעת משבר מסוג זה, שכעת התחילו לדבר עליו גם בארץ, הוא הזנחה של רפואת השגרה, מה שיכול לגרום לסיבוכים ולתחלואה מוגברת בעתיד.
ברור שאפשר לדחות בשבוע או שבועיים בפרט אם יש קשיים לוגיסטיים בהגעה למרפאה אבל ההמלצה הברורה והחד-משמעית היא לעשות את הבדיקה במועד כדי לא ליצור נזק נוסף מעבר לזה שכבר נגרם על ידי המגפה.
בברכה
ליטל קינן
שלום עמיתאל
להלן קישור לחוברת:
https://www.cancer.org.il/download/files/matkonim%20Hana%20Shaultov_web_1.pdf
אבקש מצוות האתר שיסייע לך, אני עצמי לא נמצאת פיזית במשרדי האגודה.
נא כתבי לנו בטופס הנ"ל, או התקשרי לטלמידע 1800599995
ונשלח לך את החוברת
שלום רב פרופ' קינן,
האם הקטנת צריכה בתזונה של חומצת השומן אומגה 6 והעלאת הצריכה של חומצת השומן אומגה 3 מקטינים זמינות לאנגיוגנסיס וכך מגבילים את האגרסיביות והשיגשוג של גידולים מוצקים.
שלום Cleareye
יש עדויות בעשור האחרון על השפעות מיטיבות של אומגה 3 מבחינת סוגי סרטן שונים במנגנונים שונים (נוגד דלקת, מעכב פקטורי גדילה, משפר תגובה לטיפול כמותרפי, ככל הנראה גם מעכב אנגיוגנזיס). יש גם עדויות על זרוז ההתקדמות של סוגי גידולים מסוימים על ידי אומגה 6.
עם זאת אני לא יודעת אם שינוי יחס הצריכה בין אומגה 3 ו-6 אכן נחשב לתרפוייטי מבמינת עיכוב התפתחות הגידול הסרטני.
שלום רב
רציתי לדעת אם ריהוט שהיה במחסן עם תקרת אסבסט (לא טקסטילי) נדרש לזרוק או שמספיק לשטוף היטב וניתן לשימוש? תודה
שלום Nati44
למיטב הבנתי אזבסט מזיק בעיקר בחשיפה נשימתית לסיבים מיקרוסקופיים.
עצם השהייה במחסן עם תקרת אזבסט לא גורמת לחשיפה מסוג זה. לכן לדעתי שטיפה טובה מאבק צריכה להספיק.
שלום,
בקרב ברופאים כולם, רווחת הדעה שפעילות גופנית עשוייה למנוע גידולים סרטניים. איזה הגיון והסבר, ואיזה מנגנון ביולוגי עומד מאחורי ההנחה הזאת ? הייתי רוצה להבין את הדבר הזה טוב יותר.
אני שואלת זאת, מכיוון שאני מקבלת כרגע אווסטין, שכידוע מונע זרימת דם לגידולים הסרטניים, ובכך תפקידו למנוע את קיומו או את פעילותו של הגידול.
פעילות גופנית לעומת זאת, מזרימה דם באופן מוגבר לכל האיברים בזמן הפעילות עצמה - האם הדבר אינו סותר אחר את השני ?
אודה לאינפרמציה בעניין זה.
תודה מראש.
אכן, פעילות גופנית הוכחה כמפחיתה סיכון לסרטן וגם לחזרת המחלה במי שכבר חלו. המנגנונים רבים ומורכבים. אחד מהם הוא השפעה על רמות הורמונים ופקטורי גדילה. מנגנון אחר הוא באמצעות חיזוק המערכת החיסונית. יש גם מנגנונים ספציפיים לסוגים מסוימים של גידול. למשל קיצור זמן המעבר של פסולת במעי הגס תודות לשיפור הפריסטלטיקה.
איך בכל זאת מתיישבת אותה סתירה עליה הצבעתי :
מחד - קבלת תרופה (אווסטין) - שהמנגנון שלה מבוסס על מניעת זרימת דם לאיברים.
ומאידך - פעילות גופנית, שממריצה את זרימת הדם לכל אברי הגוף.
איך ניתן לישב סתירה זאת ?
תודה
שלום AAAA1234
למען האמת, אני כלל לא משוכנעת שיש כאן סתירה. מנגנון הפעולה העיקרי של אווסטין הוא חסימה או הפחתה של ייצור כלי דם חדשים (אנטי-אנגיוגנזה), אשר נדרשים לשגשוגו של גידול ממאיר. לא מדובר בהפחתת זרימת דם לאיברים, אלא בפעילות ממוקדת יותר שמונעת מגידולים את אספקת הדם הנדרשת להם לצורך גדילה. הסיבה שגידולים נוטים לגרום ליצירת כלי דם חדשים היא העובדה שאלה הקיימים לא מאפשרים להם צמיחה..
לעומת זאת פעילות גופנית אכן ממריצה את זרימת הדם לכל חלקי הגוף בעת הביצוע (כאשר מדובר בפעילות אירובית בעיקר) אבל מדובר באפקט כלל גופי שפוסק מאליו כעבור כפרק זמן קצר, ואין מדובר ביצירת כלי דם חדשים כלל. כך שגם אם אספקת הדם לגידול הסרטני מומרצת לפרק זמן קצר, היא מגיעה בכלי הדם הרגילים שממילא אינם מספיקים לו ולכן לא צפוי אפקט של ממש.
ההסבר מעט פשטני אולם רציתי להמחיש את ההבדלים בין המנגנונים.
היי.קרוב משפחה צעיר בן 20 עובר טיפולים כימוטרפיים בגלל סרטן הדם.ט
מעוניינת לדעת: האם מומלץ /מועיל לחולי סרטן בזמן טיפולים לאכןל דבש מינוקה ?
האם זה עלול לפגוע בו ?
אני מודה שלא הכרתי את הנושא לפני ששאלת. מקריאה בחומר הקיים במרשתת עולה כי הדבש מומלץ בעיקר במסגרות של רפואה משלימה. נעשו עליו מעט מחקרים מדעיים ונמצא שיש לו תכונות אנטי-בקטריאליות ולכן הוא מומלץ לטיפול בכיבים בפה או בבעיות במערכת העיכול. עם זאת, עבור חולי סרטן לא נמצאה הוכחה מובהקת ליתרון בשימוש בדבש.
מצד שני, חשוב לציין כי על אף שאין לשימוש בדבש סיכונים מיוחדים, עלולות להיות לו אינטראקציות עם מתן כימותרפיה ולכן הכרחי להתייעץ עם האונקולוג המטפל לפני מתן הדבש לבן המשפחה החולה במהלך הטיפול.
מצרפת קישור לאתר של ה-Mayo clinic בארה"ב שמספק מעט מידע על הדבש: https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/manuka-honey
הופנתי למיפוי עצמות , אני יודע שמזריקים חומר רדיואקטיבי למחזור הדם ,
עד כמה ידוע השפעתו של החומר כמחולל סרטן ?
אבי נפטר מסרטן AML ואצלי לפני שנתיים אובחן bcc שהוסר בניתוח
אני קצת חושש לעשות את הבדיקה והשפתעה העתידית.
האם שווה את הסיכון ,כדי לברר מצב רפואי של כאבים בברך (כמו סרטן העצמות) ?
שלום shlomica
חשיפה לחומר רדיואקטיבי אכן מוכרת כגורם סיכון לסרטן אבל יש משמעות רבה לכמות ולתדירות החשיפה ובדרך כלל החשיפה מפרוצדורה רפואית בודדת לא משנה באופן מהותי את הסיכון.
עם זאת לדעתי עלייך להתייעץ עם המומחה להדמייה אשר אמור לחבצע את הבדיקה ולהביע את החשש שלך בפרט לאור הסיפור המשפחתי. יתכן שאפשר יהיה להציע בדיקה הדמייתית אחרת.
שלום ד"ר
אני מאוד מקפידה על תזונה נכונה. שמתי לב שממש קשה להימנע ממזון שאין בו את הסימול E. לדוגמא אני מאוד אוהבת חלב סויה ויש בו E.
השאלה עד כמה זה קריטי להימנע מ-E בכלל ובחלב סויה בפרט... בשאר הדברים אני מצליחה להימנע
תודה רבה
שלום ruuu
זאת אכן אחת הבעיות הגדולות בימינו - המזון זמין, בדרך כלל טעים, משונע היטב ולא מתקלקל - גם מזון שנחשב לבריא יותר - אבל יש לכך מחיר; התערבות כלשהי שמשפרת את הפרמטרים האלה. התוצאה היא שכמעט כל מזון שלא נקנה בצורתו המקורית (או - אם נקנה כחומר גלם אבל דורש הכנה בבית טרם אכילה), יכיל חומרים מוספים למיניהם. כך, למשל, בהגדרה של מזון מעובד נכנסים גם מזונות שהוכנו בבית ונוסף להם מלח במהלך ההכנה.
כך שאם רוצים להימנע לחלוטין מכל חומר משמר שהוא זה יהיה קשה מאוד בסביבה בה אנו חיים כיום. כן חשוב האיזון, ואם רוב התזונה שלך מוקפדת ונשענת על ההמלצות המקובלות, כנראה שהנזק - אם בכלל קיים, לא ברור עדיין - לא גדול. ברור שגם אם נגדיר את רוב מה שאנחו אוכלים כמזונות מעובדים עדיין יהיה הבדל גדול בין סלט שתובל במלח ופלפל לבין חטיפים מתועשים (שנחשבים למזון אולטרה-מעובד). חשובים מאוד שיקול הדעת וההרגלים לאורך זמן.
שאלה.
ובבקשה אל תענו ב''אל תעשי את זה בכלל'' וכד' 😃
האם שאיפה ''בכאילו'' מסיגריה כבויה וחדשה, מסוכנת?
תודה!
שלום Sivang2
מה הכוונה "מסוכנת"? האם את שואלת אם זה עלול לגרום לסרטן? התשובה די פשוטה - לא ידוע. קרוב לוודאי שזאת חשיפה שאיננה דומה לחשיפה של מעשנים ישירים או עקיפים אבל לא ברור מה מידת הסיכון הכרוכה בה, אם בכלל.
אם כבר הייתי חוששת יותר מלהידבק במחלה זיהומית שעלולה להיות מועברת במגע עם בדל משומש...
שלום רב,
מידי פעם שומע , ע"י אנשי מקצוע רלוונטים, שמוצרי חלב מהווים גורם סיכון לסרטן הערמונית.
אשמח לקבל התייחסותך. בתודה,
שמעון
שלום סימון
ראשית, סליחה על האיחור בתגובה.
הנושא של מוצרי חלב וסרטן הערמונית אכן שנוי במחלוקת מתמשכת כי העדויות המדעיות לא לגמרי חד משמעיות.
המכון האמריקני לחקר הסרטן (AICR) מבצע יחד עם הקרן העולמית לחקר הסרטן (WCRF) פרויקט של חקירת הספרות המקצועית בנוכג לגורמי סיכון תזנותיים והתנהגותיים אחרים לסרטן. הדוח האחרון שלהם לגבי סרטן הערמונית הוא מ-2014, ושם מוגדרים מוצרי חלב וכן תזונה עתירת סידן, חוסר תזונתי של ויטמין E ושל סלניום כגורמי סיכון אפשריים (אבל לא וודאיים) לסרטן הערמונית.
רק כדי להמחיש את המחלוקת המתמשכת - מחקר אמריקני שפורסם לאחרונה (Nutrients 2019) בדק נתונים של קרוב ל-50,000 גברים. המסקנה היתה שהממצאים לא תומכים בקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הגברת הסיכון לסרטן הערמונית. מאידך גיסא, מחקר אחר, שבדק 47 פרסומים קודמים בנושא מ-2006 ואילך וסיכם את תוצאותיהם הגיע למסקנה כי קיים קשר בין צריכת חלב ומוצריו (כדוגמת גבינה) לבין הסיכון למחלה.
לאור זאת נראה שההמלצה השמרנית, לא להתנזר מחלב ומוצריו אבל לאכול במידה, נכונה גם כאן.