שלום לפרופסור
קראתי מאמר שאומר שעד 40% ממקרי הסרטן קשורים לצריכת טובקו, לא רק סרטן ריאות.
האם הנתונים נכונים/ קרובים למציאות?
האם לישראל יש תוכנית לאומית למלחמה בטובקו ובעישון?
מהו תפקידו של המרכז לבקרת מחלות שכפוף למשרד הבריאות במאבק בעישון ובטובקו?האם המרכז יכול לתרום למלחמה בטובקו?
בברכה
שלום NotaDoctor
יש מאמר מפתח ישן (מ-1981) של דול ופטו, שני אפידמיולוגים מאוד מוערכים, שבו הם ניסו לכמת את תרומתם של גורמי סיכון שונים לתמותה מסרטן. עישון נמצא אחראי על כשליש (35%) מכלל התמותה (תזונה, השמנה ויושבנות לעוד כ-30%, צריכת אלכוהול לעוד כ-3%). כמה עבודות מאוחרות יותר, שהתייחסו לתחלואה בסרטן, העלו ממצאים דומים מאוד. כ-30% מהתחלואה נזקפה לחובת עישון. גם בישראל נעשתה הערכה כזאת לאחרונה (טרם פורסם בספרות אבל הוצג במסיבת עיתונאים של האגודה למלחמה בסרטן באוקטובר האחרון) עבור מספר סוגי סרטן שכיחים ועישון נמצא כתורם להיארעות של 21% מהם (ההבדל ככל הנראה קשור לכך שבמחקר הישראלי לא כל סוגי הסרטן האפשריים נבחנו). כך שלשאלתך הראשונה, הנתונים שציטטתי קרובים בהחלט למציאות.
לישראל יש תכנית לאומית ךמלחמה בעישון (החלטת ממשלה ממאי 2011), שמתייחסת הן למניעת התחלות עישון והן לגמילה מעישון, וכוללת תחיקה ואכיפה, מיסוי, הסברה, טיפול יעיל לצורך גמילה שנכלל בסל הבריאות ועוד.
המרכז הלאומי לבקרת מחלות (מלב"ם) הוא יחידה בתוך משרד הבריאות שמשמשת כמכון למחקר יישומי ולאיסוף נתונים. היחידה אחראית לאיסוף הנתונים אודות מצב העישון בישראל וכותבת את הפרקים הרלבנטיים בדוח שר הבריאות על עישון לכנסת (מוגש ב-31 במאי בכל שנה). להלן קישור לדוח האחרון: https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/smoking_2018.pdf
ליטל קינן
שלום פרופ
האם יש מחקרים שמראים השוואה בסיכון לתחלואה/ותחלואה בקרב אנשים שאוכלים ירקות ופירות אורגניים לבין אלה שאוכלים אותם רגילים ?
האם את ממליצה לאכול פירות וירקות אורגניים? אולי לפחות חלק מהדברים?
בכבוד
שלום NotDoctor
השאלה אכן מעניינת. ההנחה האינטואיטיבית היא שאם חומרי הדברה עלולים להיות מסוכנים, סביר שהפחתת הצריכה שלהם על ידי אכילת גידולים אורגניים, תפחית גם את הסיכון לסרטן.
עם זאת המידע בספרות לא חד משמעי. מחקר בריטי מ-2014 לא הצליח להוכיח קשר בין צריכת פירות וירקות אורגניים בקרב 600,000 נשים לבין היארעות סרטן, מלבד אולי לימפומה שאינה הודג'קין. מחקר צרפתי מ-2018 לעומת זאת כן הצליח להראות כי צריכה גבוהה יותר של כמה סוגי גידולים אורגניים נקשר להפחתת הסיכון לכמה סוגים של סרטן. מחקר אחר התמקד ברמת החומרים המזיקים בגופם של אנשים שאוכלים יותר או פחות משונות אורגניים ורמז שהריכוז של חומרים מזיקים אולי נמוך יותר במי שצורכים יותר גידולים אורגניים (אולם לא נבדק הקשר לתחלואה בסרטן).
בסיכומו של דבר, הקשר לא ברור. צריך לזכור כי גם גידולים אורגניים מרוססים בחומרי הדברה, אם כי הסף הוא מחמיר הרבה יותר. למרות זאת לא תמיד יש פיקוח מתאים. גם צריך לזכור שייתכן שקבוצת צורכי המזון האורגני היא סלקטיבית, כי בהרבה מדינות מדובר במזון יקר מהרגיל, מה שיור מחסום כלכלי בפני קבוצות אוכלוסיה מסוימות.
לשאלתך לגבי המלצה -בגלל שאין הוכחות ברורות שאכן יש בכך תועלת בריאותית לצרכן, השתמש/י בחוש הטעם שלך תוך התחשבות ביכולות הכלכליות...
שלום פרופסור יקרה,
שמתי לב שבתרופה שהנני נוטל יש talc,
ידועה לך הסיבה לשימוש בחומר בתרופה?
עד כמה נפוץ השימוש בחומר זה בתרופות?
האם talc בתרופה מסוכן?
האם מערבבים אותו עם אסבסטו?
סופש נעים
אני צריכה להודות שלצערי הנושא אינו מוכר לי.
הצצתי בויקיפדיה וגיליתי כי טלק הוא מינרל שנמצא בשימוש נרחב בתעשייה כולל בתוספי מזון ובתרופות בגלל מגוון תכונות מועילות.
כל עוד אינו מכיל אזבסט הוא מוגדר כחומר בטוח בידי ה-FDA.
למרות שאינני מכירה את הנושא הזה ספציפית, אציין כהערה כללית כי על מנת שחומר ייחשב כמסרטן יש להתייחס לא רק לתכונות הביולוגיות והפיזיקליות שלו אלא גם לאופן החשיפה ולנסיבות החשיפה.אזבסט מסרטן כאשר החשיפה אליו היא בדרכי הנשימה. לכן אבקת טלק שהכילה סיבי אזבסט שהתפזרו באוויר אכן היתה מזיקה וסווגה כחומר מסרטן. כאשר החשיפה היא באופן שנה מזה הידוע כגורם לסרטן, אין מדובר בסיכון מוגבר. כך, למשל, סיבי אזבסט המצויים בלוחות של חומר המשמש לריצוף או לקירוי. כל עוד הלוחות שלמים ואינם מתפרקים, הרי שאין סיכון למרות שהם מכילים אזבסט.
שלום ד"ר
(סליחה על האריכות)
אני בן 27
יש לי ב - 3חודשים האחרונים כאבי בטן בעיקר בחלק התחתון של המעי אך גם בחלק העליון, וכן יציאות מפוררות, ושלשולים והמון ריר, בנוסף לאחרונה יש עם כאבי הבטן התחתונה גם כאבי גב תחתון, לא חזקים מאוד ולא מעירים משינה, אך בהחלט מטרידים וכן שינויים במשקל (כלומר ירידה ואז עלייה קצת ), הייתי אצל רופא משפחה שמישש בלוטות ובטן ולא מצא שום נפיחות בבלוטות או ממצא בבטן, והוא שלח אותי לבדיקות דם כלליות ותפקודי כבד ולבלב וכן שקיעת דם בדיקות שתן, ובדיקות צואה, והכל היה תקין לחלוטין. חוץ מהליקובקטר די גבוה (69) קיבלתי טיפול ולא עזר כלום לכאבים על אף שההליקובקטר נעלם.
הלכתי לגסטרואנטרולוג עקב הימצאות של דם אדום בצואה, והוא שלח אותי לבדיקת גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, ששניהם יצאו תקינים לחלוטין. חוץ מבצקת קלה בקיבה שהרופא אמר שזה קשור להליקובקטר. לפני חצי שנה היו לי כמעט את אותם תסמינים במשך חודש + ועבר לגמרי , ועשיתי אז בדיקת דם סמוי שיצאה תקינה וכן בדיקות דם וכו' וכן בדיקת אולטרא סאונד שיצאה תקינה חוץ מלבלב שלא הודגם עקב גזים. (לפני שנתיים וחצי היה לי ניתוח אפנדיקס שנעשה לאחר שהודגם בסי טי) וכן לפני חודש עשיתי אולטרא סאונד שיצא אותו הדבר.
ועכשיו עדיין התסמינים הנ"ל קיימים שיש כאבים חזקים וחוסר נוחות בבטן התחתונה בעיקר, וכן יש חוסר תיאבון , יש לציין שאני די חרדתי מכל המצב הזה וחושב על הבריאות שלי באובססיה מה שואמר שאני די היפוכונדר (והרופא משפחה חושב שהכל נובע מזה) אבל עדיין הירידה במשקל שזה איזה 6 קילו בחודשיים מאוד מטרידים אותי על אף שהעליתי קצת אבל הכל משתנה בצורה מאוד מהירה.
האם ד"ר לדעתך יש כאן חשש של סרטן הלבלב או של המעי הדק או סרטן בחלל הבטן או משהו כזה?? בשוטטות באינטרנט קראתי על כל מיני סוגי סרקומות בבטן לגברים צעירים יש סיכוי שזה קשור??( כשיש לי הרבה כאבים בבטן התחתונה לפעמים גם יש לכאבים ברגל קרוב למקום הכאב בבטן).
(יש לציין שאין לי במשפחה שום מקרה של סרטן ב"ה ואני גם לא מעשן בכלל, ויש לי משקל תקין, וכן אין לי איזושהי רגישות או אלרגיה)
מאוד אודה לך על תשובה
שלום jaco32
אני יכולה לתאר לעצמי שאתה מאוד חרד לנוכח השינוי במשקל והתארכות התסמינים ולאור העובדה שאין לך אבחנה ברורה.
לפי תיאוריך אתה עובר בירור מסודר. בגילך סרטן לא יהיה האבחנה הראשונה שצצה, ועם זאת נעשו פעולות הדמייה שנועדו לבדוק גם את האפשרות הזאת. אין לך אלא להמשיך בבירו כדי לשלול אבחנות שכיחות בהרבה מסרטן.
צר לי שאינני יכולה להרגיע אותך יותר, אלה כמובן המגבלות של התייעצות מסוג זה אבל כאמור, יש אבחנות שכיחות הרבה יותר מסרטן שיכולות להסביר את הממצאים ונכון יהיה פשוט להמשיך בבירור.
שלום LIrit
ראשית, תוכלי להפנות את שאלתך גם לפורום נשאיות גנטיות ונשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד והשחלה, של האגודה, שהוא אולי מתאים יותר למענה על השאלה.
שנית, INVITAE הוא שם החברה, שמבצעת פאנלים גנטיים שונים, ובין היתר גם פאנל לסיכון מוגבר לסרטן השד והשחלה.הבדיקה מסחרית ויש מעבדות גנטיות בארץ שעושות זאת, אינני יכולה להמליץ כאן אבל אם תחפשי ב-Google את הביטוי שכתבת כנושא הפנייה שלך תוכלי לאתר כמה.
פרופ' ליטל קינן בוקר היקרה,
בשמנו ובשם כולנו באגודה למלחמה בסרטן,
מברכים, גאים ומעריכים את הפעילות המקצועית והאנושית הברוכה שלך וכישוריך המוכחים בתחום בקרת הסרטן, שהובילו למינוייך כמנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות. מינוי חשוב לו את ללא ספק ראויה.
בטוחים שהמשך השת"פ הפורה בינינו ימשך.
בהערכה ובברכה,
פרופ' א. רובינזון, יו"ר האגודה מלחמה בסרטן לשעבר
פרופ' א. קוטן, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן
מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן
המון תודות על ההערכה, הפרגון והאנושיות, ויישר כח על העבודה החשובה שאתם עושים כל יום ויום!
ממני
הי
אילו סקירות לגילוי מוקדם על אישה בת 65 לעבור
בכבוד רב
בהנחה שלא מדובר באישה עם סיכון גבוה מהממוצע לחלות בסרטן (ללא גורמי סיכון ידועים, ורקע משפחתי או גנטי שמרמזים על סיכון גבוה) ובהתייחס לסרטן בלבד, ההמלצה היא ל:
1. בדיקת ממוגרפיה לגילוי סרטן השד אחת לשנתיים (עד גיל 74.9)
2. בדיקת דם סמוי בצואה לגילוי סרטן המעי הגס אחת לשנה (עד גיל 64.9)
בדיקת פאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם אחת לשלוש שנים מומלצת לנשים עד גיל 65 (ומכוסה בסל הבריאות כד גיל 54).
שלום ותודה על המענה,
לפי איזה קרטריון נקבעו ספי הגילאים?
בתחילה הגילאים נקבעו לפי הניסויים הקליניים שנעשו לגבי כלי הסינון ושעל פיהם נקבעה יעילותו (עבור גילוי מוקדם של סרטן מסוג כלשהו התוצא שלרוב לפיו נקבעת היעילות היא הפחתת התמותה מאותה מחלה).
בהמשך נעשו מחקרים נוספים כולל סימולציות ומודלים על מנת להחליט אם בקבוצות גיל אחרות היעילות דומה או שונה. כאשר מדובר בתכניות לאומיות השאלה היא אם יחס העלות/יעילת סביר ואם התועלת מהפעלת הבדיקה אכן עולה על הנזק שעלול להיגרם מכך.
ההמלצות בישראל תואמות המלצות של גופים בינלאומיים מקובלים (למשל USPSTF האמריקני, מקבילו הקנדי, המלצות ה-EU ועוד).
בשר
יש סיכון כלשהו בצריכת בשר בקר טרי אוכל עשב מנתח רזה (למשל פילה 5% שומן) שמבושל בקדרה אחת לשבוע? או בכלל? קראתי שהגורם המסרטן בו זה ה heme iron או haem שמתפרק במעי לחומר n-nitroso האם זה נכון? אם לא אז מה בדיוק בבשר גורם לסרטן?
אם מוציאים מהמשוואה את השומן רווי, שיטת הכנה (בישול איטי בחום רטוב 100 מעלות, לעומת צליה מהירה בחום יבש 200 מעלות), מקפידים על נתח איכותי אורגני ומגבילים כמות למנה בשבוע, מה נשאר מסוכן בבשר?
https://www.mako.co.il/health-wellness/healthy-nutrition/Article-c6e037aed527f51006.htm
חלב
הבנתי שהרכיבם הבעייתיים הם לקטוז, קזאין, IGF1, הורמונים ואנטיביוטיקה
לקטוז וקזאין- בגבינות שמנות/מותססות/קשות כמו שמנת חמוצה או גבינה צהובה אין הרבה לקטוז וקזאין אבל יש שומן רווי, אז מה עדיף? המוצר הרזה או השמן? מה יותר דלקתי/מגביר סיכון?
IGF1 הורמונים ואנטיביוטיקה- קיים גם במוצרים האורגנים?
http://m.milk.org.il/cgi-webaxy/item?2451342
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3816927,00.html
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4543508,00.html
https://lbscience.org/2018/08/09/%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%97%D7%9C%D7%91-%D7%94%D7%9B%D7%A6%D7%A2%D7%A7%D7%AA%D7%94/
שלום dan11
השאלה שלך פורסת יריעה רחבה מאוד... נעשו בתחום זה מחקרים רבים. אפנה אותך לאתר של ה-World Cancer Research Fund וה-American Institute for Cancer Research שמזה שנים מקיימים את ה-Continuous Update Project שבמסגרתו הם מחברים סקירות שיטתיות על כל החומר המתפרסם הקושר בין תזונה (כולל חלב ומוצריו, בשר ומוצריו) לבין סוגי סרטן שונים:
http://www.aicr.org/continuous-update-project/
אפשר למצוא שם את העדכונים הטריים ביותר לגבי הידע בתחום.
באשר למוצרי חלב אורגני, אני לא בטוחה אם יש די פרסומים בתחום שיאפשרו להסיק מסקנות ברורות. לאחרונה התפרסמו שני מחקרים בתחום של פרי וירק אורגניים, ונמצא הפחתה בהיארעות של סוגי סרטן שונים בצרכני המוצרים האורגניים וגם עדות לכך שהם מכילים פחות חומרי הדברה. אבל המחקר עדיין בחיתוליו.
שלום רב, האם ישנה בדיקת סקר לגילוי מוקדם של תהליכי סרטן בגוף?
מה לגבי ביצוע בדיקת pet mri אחת לתקופה כדי לשלול סרטן? מה החסרונות חוץ מהעלות?
והאם יש בדיקות אחרות שיכולות לגלות סרטן ?
תודה
שלום אהוד
כבר נדרשתי לנושא זה מספר פעמים, אין ספק שמדובר בנושא שמעורר עניין. ראשית, סרטן הוא שם מקובץ למספר רב של מחלות שלא בהכרח דומות זו לזו.
שנית, צריך להפריד בין בדיקות לגילוי מוקדם, שהן בדיקות שמאפשרות לאתר מחלה סמויה בשלב מוקדם ללא תסמינים קליניים על מנת להפחית את התמותה מאותה מחלה, לבין בדיקות אבחנתיות (שמאששות חשד קליני לסרטן), כמו ספירת דם ובדיקת מח העצם במקרה של ליקמיה, וכמו בדיקות של סמנים ביולוגיים שונים שיכולים לסייע במעקב אחרי מידת הפעילות של מחלה קיימת (למשל בסרטן השחלה או הערמונית).
אין כיום סוללה ידועה של בדיקות דם לגילוי מוקדם של סרטן מכל סוג.
מנם יש קיטים מסחריים שמבטיחים גילוי מוקדם של סרטן מכל סוג בבדיקת דם פשוטה אחת, אבל לא ברור מה תקפותם, ולא בטוח שיש מה לעשות עם תוצאה חיובית. התייחסתי לנושא זה בעבר ( חפש בפורום בנושא ״גילוי מוקדם״).
לשאלתך לגבי סריקת MRI, באופן עיוור ז (כשלא יודעים מה מחפשים) זה כמובן לא מומלץ. מדובר בבדיקה אבחנתית מצוינת לדברים מסוימים, ובדיקה שהומלצה לגילוי מוקדם של סרטן השד למשל בקבוצות מסוימות באוכלוסיה (למשל נשים נשאיות למוטציה בגן BRCA) אבל לא באופן גורף.
ראשית תודה רבה על התגובה
האם אפשר את השם של קיט הבדיקה שמאבחנת אם יש לי סרטן
ושנית האם pet mri לא משקף את כל הגוף? ככה שניתן יהיה לראות אם קיימים לי גידולים בגוף
אני לא מכירה קיטים מסחריים אבל אם תדפדף אחורה בדפים של הפורום זה בוודאי יעלה כי היו שאלות נוגע לזה בעבר.
לגבי PET-CT - הבדיקה מצוינת כאשר יש לה מטרה ברורה. אבל כפי שאמרתי, להשתמש בה במסגרת של fishing expedition, זאת אומרת, מסע חיפוש בלי מטרה מסוימת, לגמרי לא מוצדק. בדיקות הדמייה טובות בהקשר כוללני של חשד קליני, של תוצאות מעבדה, וכן הלאה. בדיקת הדמייה נטולת הקשר תסבול בעיקר מהבעייתיות של בדיקות כאלה ללא התועלת: ראשית, לא כל גידול יודגם באופן ברור כך שיהיו תשובות כוזבות שליליות. שנית, יהיו הרבה מאוד ממצאים חסרי משמעות (בדיקות כוזבות חיוביות), שידרשו המשך בירור. מדובר בבזבוז עצום של משאבים הן של מיכשור והן של כח אדם שלא לומר כספיים, על משהו שמעולם לא הוכח שמפחית תמותה מסרטן כבדיקת screening כללית.
תודה על תגובתך
דפדפתי אחורה בפורום ולא ראיתי שום קיט בדיקה לגילוי סרטן
איפה אוכל למצוא בדיקה כזאת? מהו שמה?
שלום רב
צר לי, אינני מכירה שמות של בדיקות מסוג זה, פשוט זכרתי כי בעבר היתה שאלה (ואולי יותר מאחת) שהתייחסה לנושא דומה.
שלום רב דוקטור,
רציתי לדעת אם קיים סיכון לחלות בסרטן עכב עבודה במפעל לייצור מוצרי פלסטיק וגומי במשך תקופה ממושכת, והאם ישנם מחקרים המראים על הקשר הזה?
תודה מראש
שלום דניאל23
ידוע שיש קשר בין חשיפה תעסוקתית לכימיקלים שונים המשמשים בתעשיית הפלסטיק לבין סיכון לתחלואה בסרטן אבל מדובר בחומרם מסוימים ובחשיפות אופייניות, ולא הוספת פרטים שיכולים לסייע במתן תשובה מדויקת יותר. מכל מקום, לסוכות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) של ארגון הבריאות העולמי יש רשימה מתעדכנת של חומרים ונסיבות חשיפה שונות - גם תעסוקתיות - שעלולים להגדיל את הסיכון לחלות הסרטן.
עם זאת חשוב מאוד לציין שכאשר הסיכון ידוע והחומרים הרלבנטיים מוכרים כמסוכנים, ננקטים אמצעי מיגון מתאימים לעובדים.
ראשית תודה רבה לתשובתך דר קינן
איזה פרטים התכוונת שעליי להוסיף כדי לקבל תשובה מדוייקת יותר? החומרים במפעל הם
ABS, polycarbonate,polystyrene,polyethylene,polypropylene
בנוסף לכך ברצוני לשאול האם יש איזשהן בדיקות תקופתיות שאת ממליצה לי לעבור לגילוי מוקדם של סוגי סרטן שונים עקב עבודתי במפעל במשך 30 שנה. והאם ידוע לך איזה אמצע מיגון אמורים להינקט והאם הם באמת מנטרלים את ההשפעות המסוכנות של החומרים?
תודה מראש דניאל
בנוסף מבוצע שימוש גם בחומר styrene
מבין החומרים שהזכרת, רק styrene נחשב לכימיקל שעלול להיות מסוכן לאדם בחשיפה תעסוקתית מבחינת תחלואה בסרטן. גם אז, לא ברור אם המטבוליט הפעיל של החומר, styrene 7,8-oxide מתנהג באופן זהה ובכל זאת מוגדרים שניהם לפי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן כקרצינוגנים פוטנציאלים לאדם.
לגבי אמצעי המיגון, עדיף לשאול רופא תעסוקתי שכן אינני מצוייה בכך אבל ככל שידוע שקיימת חשיפה תעסוקתית לחומרים שמוגדרים כקרצינוגנים, יש הנחיות תעסוקתיות ברורות שעל המפעל לעמוד בהן.
החומרים הללו לא מסרטנים גם כשאר הם עוברים תהליך התכה בחימום?
ובקשר ל Polystyrene, לפי מה שהבנתי הוא עשוי מStyrene ואת ציינת כי Styrene נחשב כמסרטן ..
אז זה אומר שגם Polystyrene מסרטן בזמן התכה?
תודה מראש (:
בדקתי ברשימת החומרים המסרטנים של IARC ולגבי פוליסטירן כתוב במפורש שאינו מסווג כחומר מסרטן בבני אדם. רק סטירן מסווג ככזה.
לגבי שאלת ההתכה קשה לי לענות. זה אינו תחום ההתמחות שלי ולכן הצעתי לפנות לרופא תעסוקתי.
תודה רבה דוקטור
האם את יכולה להפנות אותי לרופא תעסוקתי? או איפה מוצאים רופא תעסוקתי? קופ״ח?
לכל קופת חולים יש רופא תעסוקתי אחד לפחות. לדעתי גם למפעל בו עבדת צריך להיות רופא תעסוקתי. מלבד זאת לצערי אין לי רעיונות נוספים איך להגיע לרופא תעסוקתי. האם צוות הסיוע של הפורום יכול אולי לעזור?
\בברכה