יועץ האגודה למלחמה בסרטן בתחום סרטן העור
מרצה בכיר, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב
יו"ר ועדת בחינות ההתמחות, רפואת עור ומין
מנהל המרכז לפסוריאזיס וטיפולי פוטוטרפיה, ביה"ח ע"ש שיבא, תל השומרתנאי השימוש בפורום:התכנים המצויים בפורום, נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. כל המסתמך על המידע הניתן בפורומים השונים, עושה זאת על אחריותו בלבד.נא לעיין בתנאי השימוש בפורומים.
1.אני משחק כדורגל בבריכה שאני מנוי.. , ולפעמים אני משחק בשמש אני מאוד משתדל לשחק ב8 בבוקר עד 11 בערך , או מ-2וחצי עד 4 וחצי אחרי צהריים
2. עכשיו זה שעון חורף , וגם אני רואה שמופיע שרמת הקרינה לרוב היא נמוכה ולעיתים מוגדרת בינונית
היא לא קיצונית או גבוהה , גבוהה מאוד כמו בקיץ.. ,
הבעיה שאני משתזף בכל זאת , לא נשרף אבל משתזף , ואני מודאג האם זה מזיק לעור שלי גם אם מדובר בקרינה נמוכה שזה גורם לי להשתזף?
השאלות -
1. אם אני משתזף שאני נמצא בשמש בשעות שהקרינה נמוכה זה מזיק? , אם אגדיל ואשחק ממש ב-6 בבוקר עד 8 בבוקר..
2. האם נזקי השמש כפי שראיתי זה פוגע בדיאןאיי של העור , האם זה יכול לפגוע בבנים שלי שהם יצאו פחות דומים לי בגלל זה? או משהו כזה
3. האם זה פוגע במוח?
4. האם יש שיזוף שהוא לא מזיק? , או פחות מזיק? , מה אני יכול לעשות , הם לא מדליקים את האורות שחשוך, אלא אם יש חוג כדורגל שזה פעמיים בשבוע.. , וגם בערב יש לי עיסוקים..
שלום רב,
עדיף כמובן להגביל את שעות הפעילות עד 8-9 בבוקר או אחרי 3 אחה"צ.
וכן - להעדיף מתקן מכוסה (אולם) על פעילות בחוץ
וכן להעזר במסנני קרינה ו/או לבוש מבד מסנן קרינה .
השיזוף עלול לפגוע בDNA של תאי העור , אבל הנזק לתאי העור אינו עובר בתורשה ואינו פוגע במוח .
בברכה,
פרופ' אסתר עזיזי
1+2 SLN
: - Two lymph nodes are free of metastatic melanoma
- Protocol for melanoma SLN was performed.
3. Skin of right arm, wide excision:
- Residual malignant melanoma is present in the area of dermal scar
הדוח הפתולוגי מתייחס ל 2 בלוטות זקיף שנבדקו ונמצאו תקינות, ללא גרורות של מלנומה
הדוח מתייחס גם לבדיקת העור שהוסר במהלך הכריתה הרחבה מסביב לצלקת לאחר הסרת מלנומה - באיזור הצלקת נמצאו שאריות של מלנומה ממאירה. לא נמצאו תאי גידול בשולי העור שהוסר.
ראה תשובה בפורום המלנומה של אינפומד.
שלום,
מצאו לי מלנומה במרכז הקרקפת. ברסלאו 0.6 מ"מ, קלרק -3 , ללא אולצרציות , מיטוזות 0-1 לממ"ר. יש partial regression. הנגע הוסר במלאו ויש לעשות הרחבת שוליים של 1 ס"מ מכל צד. US צווארי - תקין. נאמר לי שהסרת בלוטת זקיף אינה המלצה חד משמעית והשאירו זאת לשיקולי .אני רוצה להיות בצד הכי בטוח ולא לקחת סיכונים גם של אחוזים בודדים. האם לדעתך מומלץ שאסיר את בלוטות הזקיף? האם לבצע PET CT? או משהו נוסף?
לפני שלוקחים החלטה על ביופסיה של בלוטת זקיף מתבקש לבצע PET CT כדי לוודא שאין בלוטות מוגדלות באיזור ראש צוואר ו/או מוקדים של מחלה באיזורים האחרים של הגוף.
לגבי הביופסיה עצמה של בלוטת הזקיף, אני מניחה שהרופא המטפל הבהיר לך שפעולה זו אינה מגדילה את סיכויי הריפוי מהמחלה בכל מקרה. סביר גם להניח שבהתחשב בכך שהגידול ממוקם במרכז הקרקפת יימצאו מספר בלוטות זקיף רלבנטיות באיזור ראש צואר .
כך שכדאי לדון על השלכות הביופסיה עם הרופא המטפל.
לפני כ-5 חודשים הובחנו אצלי 2 מלנומות שטחיות: 0.5 מ"מ ברגל ו-0.6 מ"מ ביד. האונקולוג, אצלו אני במעקב שלח אותי לאולטרסאונד בחוטות לימפה. אודה לחוות דעתך בנוגע לתוצאות. האם משהו חמור? האם הכל תקין? האם מוגדלות או בתווח הנורמה? לא ממש ברור מהתוצאה: בתי שחי: נצפו קשריות לימפה תקינות בודדות בבתי השחי דו"צ. הקשריות נצפו שומרות על מבנה סונוגרפי שומני תקין. מימין נצפו 2 קשריות: 0.8×1.4 ס"מ, 0.6×0.9 ס"מ. משמאל נצפתה קשרית בודדת: 0.9×1.7 ס"מ.
מפשעות: נצפו קשריות לימפה קטנות בודדות ב-2 המפשעות. הקשריות נצפו שומרות על מבנה סונוגרפי תקין. הגדולה מימין: 0.3×3.4 ס"מ. הגדולה משמאל: 0.6×2.2 ס"מ. לא נצפו קשירות לימפה חשודות סנוגרפית באזורים שנסרקו. להמשך מעקב/המשך בירור לפי השיקול הקליני. סיכום: לא נצפו קשריות לימפה חשודות סונוגרפית בבתי השחי או במפשעות דו"צ.
צוואר, רקמות רכות: 2 אונות בלוטת המגן בגודל ומרקם תקין. באונה הימנית נצפתה קשרית זעירה בקוטר 3 מ"מ. בבלוטות הרוק התת לסתיות ובלוטות הפרוטיס בגודל ומרקם תקין. לא נצפו בלוטות לימפה מוגדלות משני צידי הצוואר. נצפו מספר בלוטות תת לסתיות ויוגולריות בעלות מבנה סונוגרפי תקין.
אודה לחוות דעתך.
בלוטת לימפה בקוטר העולה על 1.0 ס"מ נחשבת "מוגדלת". הממצא של בלוטות בקוטר עד למעלה מ 3 ס"מ בשתי המפשעות ושני בתי השחי, ככל הנראה אינו קשור למלנומות שהוסרו, שהיו שטחיות בעובי קטן מ 1.0 ס"מ.
כדי לברר את משמעות הממצא כדאי להבדק ע"י כירורג ו/או אונקולוג ולשקול להשלים את ההדמיה ע"י PET CT.
פרופ אסתר עזיזי
מודה על תשובתך המהירה. לטענת הטכנאית, הבחוטות תקינות וזה גם מה שרשום בסיכום. אז נוצר סוג של בלבול ואי הבנה, מבחינתי. יש מקום לחשוש או שהסברים כמו כילה במפשעות, הנקה אולי או גורמים טחרים יכולים לניות הסיבה להגדלה זו? טיני מ3גישה שום כאב וגושים. האם ההגדלה סו היא משמעותי או זניחה?
תודה מראש
שלום רב ,
יש לי שאלה כללית , האם במידה והיה נגע על האור , נגע מלנומה , האזור נותח ונוקה בשוליים מבדיקה שלאחר הניתוח יצא שהכל נקי ולא היה צריך טיפול מונע .
האם יש צורך לאחר ההסרה/ הניתוח בבדיקות קבועות של פד סיטי או בדיקות מקיפות נוספות ?
האם העובדה שהיה קיים נגע מלנומה בעור מחייבת הופעת מלנומה גרורתית בעתיד?
תודה מראש על התשובה ,
הסיכוי להופעה עתידית של גרורות ממלנומה שהוסרה מהעור תלוי במאפייני הגידולש והסר, כגון - עובי החדירה לעומק העור, מספר התאים בחלוקה ( אינדקס מיתוטי), התכייבות, רגרסיה וכד' .
הדרך לאתר מחלה גרורתית היא בראש וראשונה בדיקה גופנית של הנגעים בעור ליד הצלקת הכירורגית משם הוסר הגידול הראשוני, מישוש בלוטות הלימפה האיזוריות ובמידת הצורך - ניתן להשלים את הבדיקה ע"י בדיקות הדמייה כגון פט סיטי, בדיקות דם וכד.
בברכה
פרופ עזיזי
תודה על המענה , בבדיקת us רונה ימנית של הבלוטה הודגם גוש היפואקוגנית בלתי אחיד גודל 1.8-1.9 ס"מ בנוסף קשרית קטנה היפואקוגנית בגודל 0.6 ס"מ
באונה השמאלית הודגמו קשרוית היפזאקוגניות בגודל 0.7 והסתיידות גסה בגודל כ 0.7 ס"מ , קשרית מזערית אנאקוגנית בגודל כ 0.2 ס"מ
אופן הניתוח מעבירה לך בקובץ
שאלתי , מה המעקב הרפואי הטוב ביותר שיש לעשות לאחר גילוי שכזה והאם ממצב כזה עלול להופיע מלנומה גרורתית
תודה רבה,
מלנומה של הצפורן הא מחלה ידועה.
סאחד מסימני ההיכר הוא פס חום- שחור לאורך הצפורן, המערב גם את קפל העור בתחתית הצפורן וגדל בהדרגה.
כדי לאבחן את הממצא בצפורן שאת מתארת, ממליצה להבדק ע"י רופא עור בקהילה שיכול באמצעות בדיקה בלתי פולשנית,בעזרת דרמטוסקופ לקבוע האם יש צורך בביופסיה אבחנתית של הכתם או האם ניתן להסתפק במעקב תקופתי אחר שינויים עתידיים בכתם.
לפני כמה ימים הבחנתי בפס לאורך ציפורן הקמיצה שלי ביד שמאל שבולט וצבעו מעט כהה יותר מצבע הציפורן. בקצהו הוא נראה כליכלוך שחור.
איך ניתן לבדוק האם זו לא מלנומה של הציפורן?
נקבע לי ניתוח מוז להסרת נגע החשוד כ BCC באוזן.
רציתי לשאול האם גם הנגעים המוסרים בניתוחי מוז נשלחים לבדיקה פתולוגית על מנת שיהיה אפשר לדעת בוודאות את אופי הנגע?
תודה רבה
בדרך כלל אכן הרקמה שמוסרת במהלך הניתוח נשלחת גם למכון פתולוגי לקביעת האבחנה הפתולוגית.
בכל מקרה, הכירורג המבצע את הניתוח מיומן לקבוע את האבחנה במהלך הניתוח באמצעות בדיקה של חתכים קפואים מהנגע שהוסר.
לאחרונה גדלה לי מאד, עד גודל 1ס״מ נקודה בקרקפת ונכן נקודה במצח.
מצרפת תמונות.
לא מדמם, לא כואב.
האם יש סיבה לדאגה?
ככל שניתן להתרשם מהתמונה המצורפת קרוב לודאי שמדובר בנגע שפיר.
בכל מקרה, לאבחון מדויק יותר ועל מנת לשלול שמדובר בנגע סרטני (מלנומה) מומלץ להבדק ע"י רופא עור. בדיקה בלתי פולשנית באמצעות דרמטוסקופ תוכל לסייע לאבחנה ולקבלת החלטה האם יש צורך בביופסיה אבחנתית או ניתן להסתפק במעקב בלבד.
האם יש טעם בביצוע מיפוי גנומי על מנת למצוא את הטיפול המתאים ביותר עבור מלנומה גרורתית?
אציין שכרגע הומלץ על טיפול אימיוניתרפי בשילוב 2 התרופות: איפילימומאב וניבולומאב.
בתודה מראש