שלום פרופ' סלע,
הרופא שביצע לי את הבדיקת TRUS המליץ לבצעה ביופסיה של ערמונית. האם דיסק אשר אני אקבל לאחר בדיקת MRI ערמונית במכשיר 3.0 טסלה ללא סליל, יתאים עבור מערכת לביצוע ביופסיה של ערמונית בשיטה FUSION או רופא המטפל צריך לבקש להכין את הדיסק נוסף עבור ביופסיה FUSION ?
בכבוד רב,
ויקטור
צריך לבדוק בפרמטרים של המכון המבצע. יש הבדל בין בדיקת MRI למידת היקף המחלה וזאת הנעשית לצרכי ביופסיה בלבד.
בברכה,
זה אותו דיסק לא צריך להכין דיסק מיוחד
שלום לך פרופסר סלע.. אני פונה אליך בעקבות התכנית ששודרה בערוץ 10. אבי בן 67 חלה לפני כשנה ו3 חודשים בסרטן הערמונית. תחילה עשה בדיקת psa התוצאה 10.9, עבר ביופסיה והתוצאה הייתה 4+3-7. הוחלט על ניתוח רובוטי.. הפתלוגיה לאחר הניתוח הייתה 4+5-9 ופי אס אאי לאחר כ3 חודשים 0.28. במהלך הניתוח הוצאו 6 בלוטות למפה והן יצאו נקיות, השוליים היו מעורבים. הוחלט על הקרנות וטיפול הורמונאלי שנה וחצי.. במהלך הטיפול ההורמונאלי הפי אס אי היה קטן מ0.003.. נשאר עוד כחצי שנה לטיפוח ההורמנואלי. אני פונה אליך בעקבות הכתבה בערוץ 10.. כשהגענו לרופא אונקולוגי הוא טען שאבי סתם עבר ניתוח. האם לעניות דעתך הניתוח היה מיותר במצב המתואר? תודה מראש
אמירות מיותרות של רופאים הן בעיתיות.
אין לי מידע על היקף מחלת אביך. בנתונים ששלחת הגידול מוגדר בדרגת חומרה בינונית, אך הפחות טובה. בחולים כאלו יש לבצע בירור מקיף, כולל MRI ו PET-PSMA למדוד את היקף הבעייה. וודאי שעדיף היה שהשוליים יהיו נקיים. לא ברור האם זה קרה בשל פריצת הגידול באיזור, דבר שהיה מתגלה ב MRI, או משנית לניסיון המנתח לשמר את העצבים.
מנתחים גם שהקופסית מעורבת. במצבים כאלו הניתוח צריך להיות נרחב יותר מבחינת קשריות הלמפה, וסף נמוך של שמירת עצבי הזיקפה. אלו דברים שראוי לדון עליהם טרם הניתוח.
בדיקת PSMA לא נועדה לאבחן את היקף הגידול הראשוני אלא האם יש גרורות. אפיון הגידול הראושני מתבצע בצורה היעילה ביותר ע"י MRI. ייתכן וזה הטוב ביותר שניתן להשיג ע"י ניתוח במצבך. כעת עליך להוסיף טיפול קרינתי, עדיף עם הורמונים לתקופה קצרה.
לפני הניתוח לא ידעו שהמדובר ב Gleason 9. לכן, עברת את הניתוח המתאים.
כן, אפשר להידיין על משך הטיפול ההורמונלי.
אודה לך באם נסיים כעת את הדו-שיח מכיוון שהופך להיות להתייעצות פרטנית ואני מעוניין בנושאים שמגוון רחב של פונים יגלה עניין.
בריאות רבה,
פגישת קבוצת התמיכה תערך ביום 31/1/19 בשעה 1700 בבית חולים וולפסו ןבחולון בקומה F
הפגישה מומלצת מאד במיוחד לחולים חדשים.יהיה ניתן לשאול שאלות וללמוד על המחלה הערורה.
פרופ״ אבישי סלע. שלום רב
בעלי בן 84. ה- PSA בעליה בשנה האחרונה וכבר הגיע ל- 17
התייעצנו עם 2-אורולוגים של מרפאת קופת חולים כללית וקיבלנו 2- דאות שונות.
האחת להתחיל בטיפול של זריקה decapeptyl בנוסף tab Bicalutamid
דאה שניה מתנגד לכל טיפול בגיל הזה ואפילו אמר לא לעקוב אחרי ה PSA
פרופ״ סלע דאתך חשובה לנו נודה לך אם תוכל לייעץ
אני רוצה להוסיף שמייק עבר לפני 5 שנים TURP בגלל הגדלת הפרוסטטה ולפני כ-7שנים הוצאת גידול מכיס השתן ציסטוסקופיות תקינות אבל גרמו לדלקות חוזרות בדרכי השתן שהפסיקו רק לפני כמה חודשים והרבה אנטיביוטיקה שגרמו לאנזימים גבוהים בכבד אבל בשיפור על ידי URSOLIT
,תודה על עצתך. ליף רחל
בגיל זה אין המלציה לאיתור מוקדם של המחלה מכיוון שאיתורה בשלב מוקדם אינו מאריך חיים. לכן, השאלה החשובה היא, האם יש מחלה גרורתית של סרטן הערמונית והיכן, כי אז טיפול, רציף או לסירוגין, מאריך את תוחלת החיים לעומת אי-טיפול. מכאן, אין מקום לטיפול הורמונלי לפני בירור. הבירור האידאלי, אבחון פתולוגי וומידת פיזור המחלה. ברמות של 17, אם הדבר נובע מגידול, בד"כ אין המדובר בגידול התחלתי.
שלום פרופ״ סלע.
תודה על תשובתך האם בשלב זב רצוי ברור על ידי PET CT. ??? MRI עדיף על ביופסיה ? אם בכלל מאשרים דרך קופת חולים ? לדעתי לא אריכות חיים חשובה אבל שהסוף יהיה ללא סבל וכאב שגורמים הגרורות לעצמות וכו...
בנתיים למייק אין סימנים שמוזברים חוץ מ PSA גבוה אין לנו סימנים אחרים נודה לך פרופ״ סלע אם תוכל להדריך אותנו ולפרט לנו איזה בדיקות יכולים לעזור לתת תמונה של המצב חוץ מביופסיה הפולשנית.
האם הטיפול ההורמונלי יש לו תופעות לווי ? האם קשה יותר בגיל הזה ? אנא תואיל בטובך לעזור לנו להחליט מה עדיף בשלב הזה ?
אתה צריך להיפגש עם מומחה ולשטוח בפניו את שאלותיך. כדאי שתקרא את חוברת האגודה למלחמה בסרטן, כדי שתכיר יותר את המחלה. חוסר הידע והחרדה מובילים אותך כך הזמן לשאלות, חלקן לא נחוצות.
פרופ״ סלע. מתנצלת על הבורות שלי מייק בעלי אינו חרד ממשיך לצייר. אני אישתו רחל דואגת כאחות לשעבר. קראתי הרבה. התייעצנו הרבה הדאות שונות וזה מבלבל יותר. ברור לי שגם הברור וגם הטיפול לא קלים בגיל הזה. וההחלטה היא של מייק אני מנסה לעזור ואולי למצוא דרך שלא תגרום לסבל רב לקראת סוף הדרך
מאוד מודה על ההתייחסות שלך והתשובות
סוף שבוע נעים
ליף רחל
בס'ד
בן63 . 2001היה מלנומה.במעקב.לאבי היה סרטן במעי.לאמי בשד.אבי נפטר בגיל85 אמי 92. 1.2018 עשיתי ביופסיה בעקבות עליתPSA ל -5.1.התוצאה שלילית.
PSA אחרון 5.02.שבוע הבא נקבע לי תור MRI ואח'כ ביופסיה TRUS עם אולטרסונד. לוקח טמסולסין אינובמד פעמים ביום.
מתלבט האם לבצע ביופסית פיוזן או לבקש בדיקת PET/CT ?
אודה על מענה בהקדם.
אין מה לדבר.גילוי הסרטן עם CT PET הוא המדויק ביותר. הוא גם עוזר בהמשך לתיפול בסרטן אם וכאשר יתגלה.
אני לא רופא אלהאחדהחולים הותיקים שרכש עם הזמן נסיון וידע.
ביופסיה בשיטת !Fusion. ל PET-PSMA יש אפשרות ל "false-positive". גם אם תהיה קליטה בלבד בערמונית, לא ניתן לקבוע טיפול ללא אבחון פתולודגי. האינדיקציה לביצוע PET-PSMA ברורות ביותר ואינן כוללות אבחון ראשוני של הגידול.
ההחלטה הטיפולית נקבעת בהתאם להיקף המחלה בערמונית, רמות ה PSA והפתולוגיה. זאת צריך להתאים לאחר שדנים עם החולה על היקף תופעות הלוואי, ותרשים הזרימה בהתאם לתוצאות הפתולוגיות. לאחר מכן, החולה צריך לבחור את המתאים לו. כמובן, על הרופא להציג את המלצתו. רצוי לההחלטה תיפול בדיון רב-מערכתי, אך זה לא מציאותי בשל היקף המחלה.
ישנם 3 דיספלינות המטפלות בסרטן ערמונית- כירורגית, רדיותרפיה ואונקולוגיה. אך טבעי הוא שהכירורג והרדיותפיסט ימליצו על הטיפול שהם למדו. כדאי לפנות לאונקולוג, אשר בד"כ אינו עסוק במתן ישיר של טיפולים אלו.
שגתה התכנית בערוץ 10 מכיוון שיצרה את הרושם שמעורבות הקופסית מהווה התווית נגד לניתוח. יש רופאים ידועים, בעיקר מאירופה, הטוענים, והדבר נבדק כעת, שבנוכחות מחלה מתקדמת, יש מקום לניתוח. הדגש הוא שהניתוח חייב לכלול כריתה נרחבת של קשריות הלמפה לעומת כריתה מדגמית, כפי שנעשה בד"כ.
שלום לפרופ' סלע,
בן 72 עם שני גידולים בערמונית, מקדם גליסון 7 בשניהם. ב MRI מלפני שנה הקופסית שמורה. ב CT PET PSMA מלפני כחודש לא נמצאו גרורות.
האם אפשר לטפל ב TOOKAD ומי עושה טהיכן?
במידה והקופסית שמורה, האם אפשר לרוקן את הבלוטה בשיטת האידוי?
בתודה ובברכה,
אביצ'י
,
תוקד מיועד לטיפול במחצית הבלוטה. אם הגידול נמצא ב 2 האונות, אינו מתאים. כמובןן תלוי בפתולוגיה. השיטה התמקדה ב Gleason 6. אידוי מיועד לטיפול בהגדלה שפירה, לאונת המעבר של הערמונית. בד"כ הסרטן מתפתח באונה הפריפרית, שאנטומית, זה מיקום שונה.
תודה,
האם היית מציע ניתוח או הקרנות? בהקרנות מוסיפים הורמונים עם תופעות לוואי מפריעות. האם אפשר להפטר מהטסטוסטרון בשיטת גת גורן ולעבור הקרנות בלי הורמונים?
לא ניתן לענות על שאלתך עם הנתונים שסופקו.
הטיפול במחלת הסרטן הינו נושא מורכב ומן הראוי שיהיה מבוסס על ניסויים קליניים אמינים.
נה השכיחות לניתוחי פרוסטטה בישראל ?
מה בערך כמות מנותחים יש בשנה ?
בדיקת 4K תומכת בממצאי ה MRI. זהו הסיכון, וההתייחסות של החולה והרופא היא אינוידואלית, בהתאם לרמות הסיכון שהחולה מעוניין לקחת, וקרוב לוודאי גם הרופא.... כמובן שיש התייחס לגיל שאינו מצוין כאן. הגישה תהיה שונה אם אתה בגיל 60 או 80.