שלום רב,
שמי דניאל בת 22, בריאה (סובלת ממחסור בחומצה פולית, נוטלת תוספים), לא מעשנת, בכושר, משקל תקין ואוכלת בריא.
הקדמה קצרה- נכנסתי לפני לתקופת לימודים, ואני נוטלת ריטלין 10 מג עם מרשם כמובן. בשבוע שעבר נטלתי ריטלין 30 מג עם מרשם לאחר שלא הרגשתי השפעה ניכרת, והדופק עלה לי ל125. הבנתי שזה כתוצאה מהריטלין, אך הייתי במעקב לראות שהדופק יורד, והוא היה באיזור ה90 גם שעות רבות לאחר שהשפעת התרופה פגה.
זה היה לי מאוד מוזר, כי הדופק שלי במנוחה הוא באיזור ה70. אז החלטתי להיות במעקב ואני מודדת את הדופק, קרו לי מצבים בעבר שהרגשתי דפיקות לב אבל לא ייחסתי לזה חשיבות ולא בדקתי.
לפעמים הדופק שלי הוא אכן באיזור ה70, אך ברוב הפעמים הוא מל 85, ולעיתים אני מרגישה דפיקות לב ואז הוא כבר מגיע ל95-100. כמובן שהכל זה דופק במנוחה.
נכנסתי לאינטרנט כדי לקרוא ולראות אם זה תקין ומה זו התופעה הזו, ובעמוד הראשון שהיה תוך כדי קריאה אני קוראת "פאוכרומוציטומה" מה שקצת הלחיץ אותי. לאבא שלי היה את זה בגיל 15 (על יותרת הכליה), ובגיל 35 זה חזר לו שוב וגם היו גרורות בכבד. הוא נפטר כתוצאה מתסחיף ריאה לאחר הניתוח.
כשקראתי על פאוכרומוציטומה, ראיתי שיש תסמינים של חולשה שאני מרגישה, ובחילות - שלבחילות קבעתי בלי שום קשר תור לרופא כי אני כבר שבועיים סובלת מבחילות ומצואה רכה עם ריח רע.
האם יש למה להילחץ ? אני כרגע שומרת את המידע לעצמי, אני כמובן אציין גם את הדפיקות לב והדופק הגבוה לרופא, אך אמא שלי רוצה להגיע איתי לתור ואני לא רוצה לציין או לספר לה שקראתי על זה כדי לא להלחיץ אותה.
יש לציין שגם עברתי בדיקות גנטיות כשהייתי תינוקת וזה יצא תקין.
תודה רבה !
תודה פרופסור על ההתיחסות שלך בפורום והתשובות המפורטות.
היתי אצל אורולוג שבדק אותי לאחר שהPSA עלה מ2.3 לפני שנתיים ל4.3 עכשיו
האינדקס 0.12.שלח אותי לביופסיה רגילה . יש לי תור לביופסיה ל6-6-17.
היתי אתמול אצל רופא אחר שהמליץ וכתב הפנייה לMRI ערמונית עם סליל רקטלי .
שאלות:האם הבדיקה הזו היא בדיקה מאבחנת שאם יוצאת טוב אין צורך בביופסיה?
האם אפשר להיעזר בדיסק לצורך ביופסיה MRI US FUSEN ?
יש תורים לMRI בחודש יולי האם כדאי לעשות את הביופסה הרגילה בכל מקרה או לחכות לתוצאת הMRI ?
אשמח מאד לדעתך שתעזור לי לקבל החלטה . תודה רבה
בדיקת MRI אינה מאבחנת טוב גידולים בחלק האחורי של הערמונית. לכן, בדיקה שלילית לא תשחרר אותך מבירור. הנתונים מחייבים שלילת גידול בערמונית. בדיקת MRI/TRUS Fusion מחייבת מערך המאפשר תכנה המאפשרת העברת מידע MRI לאולטראסאונד. להערכתי, בדיקת ה MRI האנדורקטלי חייבת להתבצע במוסד שיש לו את הטכנולוגיה.
קח בחשבון שאם תבצע ביופסיה תצטרך להמתין כחודשיים שלושה לפני בדיקת MRI שכן התגובה הדלקתית, דימום ובצקת לא יאפשרו בדיקה מייצגת.
העצה לגביך להערכתי תלויה בממצאי הבדיקה הרקטלית. אם לא נמוש ממצא תוכל להמתין. אם נמוש ממצא, תלוי בהיקפו.
בברכה,
אני בטוח שהרבה אנשים
מחכים לתשובה והסברים
לשאלות של גיורא(מניסיונו האישי!)
למה לשלוח אנשים לאבחון עיוור דבר שיכול לגרום לבזבוז זמן יקר!?
ההנחיות אינן ממליצות לבצע אבחון מוקדם של סרטן ערמונית מעל גיל 75 שנה. הוגדרו קבוצות סיכון שיש לבצע אבחון מוקדם מתחת לגיל זה. מכיוון שבמרבית המאובחנים המדובר במחלה איטית, שאינה מסכנת חיים, התפתחו שיטות של מעקב פעיל או טיפול ממוקד. השימוש במשפטים "בזבוז זמן יקר" אינו מתאים למרבית המאובחנים. יחד עם זאת, מן הראוי שטכנולוגיות מתקדמות יוחדרו לארץ.
קיים עירוב בין הבדיקות המצוינות שעלול להטעות את הקוראים.
MRI/Fusion מסייע באבחון הפתולוגי ןעולה על הדיוק בבדיקה מונחית אולטראסאונד. האבחון הפתולוגי הוא מימד חשוב וההכרחי לקביעת הטיפול. בדיקת PSMA מסייעת בזיהוי היקף המחלה. היא כשלעצמה אינה מספקת לקביעת הטיפול. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון את התוצאה בהקשר למצבים רבים (שפירים, וממאירויות אחרות) שבהן יש קליטה בבדיקה. לכן, לא ניתן לטפל רק על סמך PSMA בלבד ללא אבחון פתולוגי
אין מספיק מידע מחקרי רחב מבחינה סטטיסטית לגבי הבדיקה, ובמיוחד הגישה לאבחון גרורות מינמליות ע"י הבדיקה. ב St. Gallen Consensus שיפורסם בקרוב (60 מומחים מרחבי העולם שדנו בסוגיות במחלה, כולל הבדיקה זאת) יש קריאה לגישה ביקורתית והוספת מידע ומחקר ללימוד השימוש בבדיקה.
לבסוף, המשפט "ודאות של 99%" שאני מניח מתייחס לאבחון, אינו נתמך בצורה מדעית ע"י מאמרים רבים שעיינתי בהם.
השאלה לא ברורה. בכל אופן, אם יש ציסטות או גושים בכליות, יש להתייעץ עם אורולוג. בדיקת MRI מסייעת.
לאחרונה נבדקתי אצל אורולוג: אני בן 61
PSA לפני שנתיים היה 2.3
עכשיו: 4.3 PSA אינדקס 0.12
בדיקה גופנית :PR-טונוס שמור ,ערמונית +1 ,לא חשודה
PROSTATE DIS UNS
נשלחתי לבצע ביופסיה ערמונית.
שאלה :מהחפירות שעשיתי הבנתי שיש דרכים אחרות טובות יותר לגילוי מוקדם
כמו MRI FUZEN או PET PSMA
לשאלתי הרופא דחה אותי ואמר שזה מספיק
אני ממש לא רוצה לפספס גילוי מוקדם לכן חשובה לי דעתך והתיחסותך הספציפית לבדיקות שצינתי
והאם לדעתך אני צריך חוות דעת נוספת לפני הביופסיה ?
יש כאן אופטימיזציה של הבדיקה. בNCCN gudeliens האחרונים מומלץ:
Mri is not recommended routinely prior to initial prostate biopsy, but emerging data suggest that, in men undergoing initial biopsy, targeting using MRI/ultrasound fusion may increase the detection of clinical sognofocant higher-risk (Gleason > 4+3=7) disease while lowering the detection of lower risk (Gleason sum 6 or lower vollume (Gleason 3+4=7) disease. JAMA 313:390-7, 2015
בדיקת PSMA אינה מאפשרת טיפול בחולה. היא בדיקה כל גופית ומאפשרת לדעת את פיזור המחלה. היא יכולה להיות חיובית גם בתהליכים שפיריים.
שלום פרופ. סלע
היה לי סרטן ערמונית לפני 2.5 שנים עברתי הקרנה נקודתית חיצונית לערמונית בתה"ש . לפני כמה חודשים בבדיקת pet התגלתה נקודת סרטן אחת באגן בפוביס. עברתי 3 הקרנות וקבלתי טיפול הורמונלי עם 30 כדורי קסדקס וזריקה הורמונים 11.5 מ"ג . שבועיים לאחר הזריקה הpsa ירד ל 0.13 כחודשיים וחצי לאחר הזריקה ירד ל 0.04. אני צריך לקבל זריקה שניה ב 15.5 האם אפשר לדחותה ב2 שבועות או חודש? אני רוצה לציין שאני חולה לב עם צינתור מינורי.. היה לי אוטם קטן ב2007.
בתודה: ברוך
אין כל בעיה בדחיה מכיוון שלוקח עד 6 חודשים להורמון המין הגברי להתאושש. דחייה זאת אינה קשורה למצב הלבבי שלך.
תודה פרופ סלע
האם דחיה של חודש לא תפגע בהחלמה מיטבית.
פרופ' סלע שלום.
בתקופת ההקרנות ,האים מותר לקחת תוספי מזון כמו ויטמינים ומינרלים.
למנוע כוויה על הבטן האים למרוח מישחה?
תודה על עזרתך
אפשר
עם התרופה הייתה הפחתת בגידולים עם פתולוגיה קלה לעומת הכברת אבחון גידולים עם פתולוגיה חמורה יותר. יש טענה שהדבר נובע מהקטנת הערמונית וניתן היה לאבחן יותר גידולים עם פתולוגיה חמורה יותר.