היי פרופ' דינה לא הבנתי מה זה אומר מבחינת השאלות ששאלתי קרי תופעת לואי שכיחה האם זה תקין? האם זה מעיד על השפעת הטיפול ..? אשמח להסבר בנושא ממתינה לתשובה תודה רבה
פרופסור יקרה, היינו אצלך ביעוץ ב- 21.9. אימי בת 74 עם לימפומה דרגה 4 ומעורבות מח עצם. עברה 3 rchop שהגיבו בנוטרופניה חמורה עם סיבוכים עד כדי טיפול נמרץ. אחרי כן קיבלה 2 מבטרות. ואז הבלוטות חזרו. היינו אצלך ביעוץ ואמא היתה אמורה להתחזק כמה שיותר לפני שתקבל את פרוטוקול veep. היא עשתה הכל כדי להתחזק, אבל כיוון שהבלוטות תוך שבועיים גדלו מאוד והרגישה כבר רע, התחילה את הטיפול. הפרוטוקול שקיבלה החליפו את הוינקריסטין ב- וינבלסטין + כדורי אטופוסיד + סטרואידים 100 מ"ג למשך 8 ימים. (את החומר הרביעי לא נתנו). בשבוע הראשון כשהחלה את הסטרואידים הרגישה נהדר, התחזקה (ממש שיקוי פלאים), ואז כעבור שבוע הרגישה לא טוב, עלה חום ואושפזה עם נוטרופניה קשה וזיהום. טופלה בהתאם, מצבה היה קשה, ושקעה בשינה כמה ימים. כשהתעוררה לא דיברה. ראינו שמשהו לא בסדר, נלקחה לסי טי מוח עם חשש לארוע מוחי. בסי טי רואים מוקדים המתאימים ללימפומה. כרגע היא עם בצקות בריאות, ובגוף.אתמול קיבלה סטרואידים, היום החלה לדבר חלקית, מבינה הכל , התודעה לא נפגעה בכלל. שאלתי: האם מוקדים שמתאימים ללימפומה יכולים להתאים לעוד מצבים? (או שכשרואים בסיטי מוקדים או נגעים - יודעים חד משמעית שזה לימפומה?)היא קיבלה בטיפול השלישי זריקה אחת לעמ"ש למניעת נגעים במע' העצבים, האם כשיש כבר לימפומה במוח מטפלים עם אותה זריקה לעמ"ש? או שיש טיפול אחר?האם הזריקה בעמ"ש משפיעה גם היא על מע' החיסון?בתודה רבה
האם מוקדים שמתאימים ללימפומה יכולים להתאים לעוד מצבים? (או שכשרואים בסיטי מוקדים או נגעים - יודעים חד משמעית שזה לימפומה?) אין אפשרות לקבוע בודאות ללא ביופסיה אבל יש בדיקות נוספות שניתן לעשות לאימות האבחנההיא קיבלה בטיפול השלישי זריקה אחת לעמ"ש למניעת נגעים במע' העצבים, האם כשיש כבר לימפומה במוח מטפלים עם אותה זריקה לעמ"ש? או שיש טיפול אחר? יש טיפולים רביםהאם הזריקה בעמ"ש משפיעה גם היא על מע' החיסון? כןאני מעדיפה במקרה זה שתיצרו איתי קשר באופן ישיר על מנת שאדע במי המדובר ואעיין בתיק הרפואי
אין צורך כרגע בבדיקה נוספת אם לא היתה קליטה ב-CT/PET
בעיקרון יכול להיות מצב של כימריזם (גם תורם וגם מקבל) של כדוריות אדומות אחרי השתלה – אבל אז בד"כ יש כימריזם גם בתאים ההמטופויטיים האחרים (כלומר במח העצם). לפי דעתי לא תואר מצב שרק הכדוריות האדומות נשארו של המקבל לגבי החולה הספציפי הזה – הסיפור בכלל נראה לי מוזר וצריך יותר פרטים. בד"כ הסוג לא מתחלף מיד אלא יש תהליך די ארוך שמשתנה בין חולה לחולה ויכול לקחת מספר חודשים ואפילו שנים עד שיש רקונסטיטוציה (בניה מחדש) מלאה של סוג הדם של התורם. לכן כדאי לראות מה היו בדיוק הבדיקות לאורך התקופה , אם היה או לא היה כימריזם, אם הוא עדיין מקבל דם, ואם יש ביטוי מלא של סוג הדם (כלומר גם אנטיגנים וגם נוגדנים) לא לגמרי ברור לי מה המשמעות של גילוי סוג הדם ב"מקרה" בחולה לאחר השתלת מ"ע. יתכן גם מצב שהוא אכן היה דונור מלא (מתי זה נבדק לאחרונה?) ובכל זאת עכשיו יש חזרה של מח העצם המקורי שמתבטא קודם כל בכדוריות האדומות
תודה על תשובתך אך לתורם 0- ולמושתל a+ ולאחר ההשתלה נשאר a+לכןגם פניתי אלייך בשאלה.הדבר התגלה במקרה 15 חודשים לאחר ההשתלה ויש קליטה של השתלבמשך כל השנה נעשו בדיקות ותמיד יצא "דונור"גם הרופאה התפלאה ולא הייתה לה תשובה צריכה לברר מה קרה לפי דעתך? תודה
אני מצטערת על הנדנוד אבל לא ידעתי שאת מבררת כי לא קיבלתי תשובהממך תשובה ופשוט חשבתי כי דילגת על שאלתי בטעות.תודה רבה על הרצון הטוב אחכה לתשובה וסליחה שוב
שלום פרופ' בן יהודה דינה,אני אחרי טיפול כימותרפי שישי מתוך הכמות שאני אמור לקבל עפ"י הפרוטוקול,(נשארו עוד שני טיפולי מבטרה בלבד)בזמן האחרון,בעיקר אחרי הטיפול האחרון בסידרהאני מרגיש לא כל כך טוב.זה אומר,חולשה מדי פעם,בחילות מדי פעם(ללא הקאות),כאבי בטן עליונה ותחתונה,חולשה ברגליים,קצת עצירות מדי פעם,תופעות שלא היו כמעט בטיפולים הראשונים .עלי לציין שהתיאבון שלי טוב מאוד,גם הבדיקות דם שאני עושה לפני כל טיפול ממש טובות,הרופא הראה לי אותם.מה דעתך על זה?בתודה מראשדוד
התלונות מתאימות לטיפול כימותרפי
תודה לך על התשובה,שיהיה לך רק טוב ויום טובדוד