היי פרופ',
אבי לאחר השלת מח עצם מאחיו עקב MDS שהחמיר ל AML , הרופא אומר שמצבו יציב בשלושה חודשים שעברו מאז ההשתלה אך אין עלייה דרסטית - כרגע יש 20000 טסיות 2.30 ניוטרופילים ו8-9 המוגלובין.. טרם בוצעה בדיקת מח עצם לאחר ההשתלה.
איך יודעים אם ההשתלה הצליחה או לא? האם לאדם מעל גיל 70 לוקח יותר זמן להעלותספירות לאחר השתלה?
תודה
שלום פרופ',
רציתי לדעת האם חולה ב MDS שמקבל כימותרפיה בחדר מבודד (בנוהל של שבוע כימו' ואז שבועיים התאוששות) בבית חולים מסוים ולאחר סיום שלושה שבועות אלו ייקבל השתלת מח עצם בבית חולים אחר. איך מתבצע המעבר של אותו חולה ללא מערכת חיסון מבחינת העברה בין בתי חולים, מבחינת חשיפה לזיהומים?
תודה,
ליטל
שלום פרופ' בן יהודה,
אבי , בן 75, סובל מ - MDS החל מחודש מאי וממתין להשתלת מח עצם מאחיו. אחיו תרם כבר פעמיים מח עצם אך הכמות שנתרמה היתה קטנה מידי ולכן הוחלט להמתין עוד כשלושה שבועות עד לאיסוף הבא.
בגלל שאבי לא מקבל שום טיפול פרט למוצרי דם בחודש וחצי האחרונים (המתנה לתשובת סיווג רקמות ובדיקות..) החליטו הרופאים לתת לאבי טיפול של שלושה שבועות (אני חושבת שטיפול כימותרפי) בחדר בידוד בטענה שהאופציה השנייה היא להמתין לכמות בעוד שלושה שבועות ללא טיפול ובזמן הזה המחלה יכולה להתקדם (כרגע יש לו 10% בלסטים בדם ההיקפי ו - 15% במח העצם) הם טוענים שעם הטיפול תהיה להשתלה סיכוי טוב יותר להצלחה וכי לאחר הטיפול כבר תיאסף הכמות המתאימה של תאי גזע.
שאלותיי:
איזה סוג של טיפול כימותרפי, לדעתך, נותנים בתנאים שציינתי?
האם יש בעיה בקבלת הטיפול בבית חולים X ואח"כ ביצוע השתלה בבי"ח Y מבחינת חשיפה לזיהומים בזמן המעבר בין בתי החולים?
מהן הסכנות ותופעות הלוואי במתן טיפול כימותרפי שכזה?
תודה רבה רבה,
תודה רבה פרופ'.
שאלה נוספת - לאבי גילו את המחלה לפני כחודשיים MDS מסוג 5q.
עד לפני חודש הוא הרגיש סמפטומים של אנמיה וכשקיבל מנות דם חש בטוב - "כמו חדש" לטענתו. הוא נוטל כבר חודש רבלמיד ומרגיש לא טוב - היה פעמיים במיון בגלל ספירות דם מאוד נמוכות, בפעם הקודמת שאושפז גם היו לו שיעולים (בלי ממצא בצילום ואו דלקת) פצע דמויי הרפס בשפה התחתונה וחום 38.
לא נמצא שום דבר - ולאחר קבלת מנות דם - שוחרר לביתו.
אבי השתחרר עם המוגלובין של 8.4 והרגשה של חולשה, אין לו כח כמעט לעמוד, שלא לדבר על לצאת מהבית.
האם כל סימפטומים אלו יכולים להיות תופעות לוואי של התרופה רבלימיד? הוא מרגיש שעולה לו החום ושיש לו רעד אך זה עובר אחרי שעתיים, מה גם שכשהלך למיון בעקבות תחושות אלו - לא נעשה טיפול שמעבר לצילום חזה ובדיקות דם כך שאבי מעדיף לא ללכת למיון כשיש לו חום.
התור לרופא שלו רק בעוד שלושה ימים וכתוצאה מכל מה שקרה הוא מאוד מודאג ועצבני (אפשר להבין אותו).
האם אלו אכן תופעות לוואי של התרופה?
האם זה יהיה כך לאורך כל זמן נטילת התרופה?
האם אפשר להבריא מהמחלה הזאת?
האם זאת תרופה שלוקחים לאורך שנים ומתנהלים ככל מחלה כרונית ?אחוז הבלסטים שנמצאו הוא 15% במח העצם ו - 2% בחוץ. מהי רמת הסיכון? האם יוכל לחיות עם המחלה עוד שנים טובות?
תודה מראש, אני מאוד מודאגת ...
התגלתה אצל אבי, בן 70, מחלת MDS מסוג 5q לפני כחודשיים - בחודש האחרון הוא החל ליטול רבלמיד אך טרם מרגיש שיפור בתסמיני האנמיה.
כל פעם לפני התור לרופא המטפל הוא ניגש לבצע ספירת דם ורופאת המשפחה שולחת אותו למיון עקב תוצאות מאוד נמוכות - המוגלובין 6.
במיון הוא מקבל שתי מנות דם ומשחררים אותו, האם ייתכן שאבי זקוק למנות דם כל שבועיים ולא כל חודש כפי שהרופא המליץ? הרי כל פעם אחרי שבועיים הוא מתחיל להרגיש רע ואפילו טען שאין לו כח לצאת מהבית (לא יצא שבועיים מהבית).
שאלותיי-
1. תוך כמה זמן הרבלמיד אמור להשפיע? אני מנסה לעודד את אבי ולומר לו שזה לוקח זמן - אני צודקת.
2. האם צריך לבקש מהרופא המטפל ביקור או עירויי דם כל שבועיים ?
תודה מראש,